7 päivän maksuton kiitollisuushaaste

Päivä 1

Tämä on ensimmäinen päivä, kun osallistut kiitollisuushaasteeseen. Joka päivä voit kirjoitta sen päivän teemasta 5 - 10 kiitollisuuden aihetta (mitä enemmän, sitä parempi, sillä aivosi alkavat etsimään sen harjoituksen tuloksena myös muita syitä olla kiitollinen). Voit ottaa tyhjän vihkon ja alkaa sitä täyttämään päivä kerrallaan. Voit kirjoittaa ne 10 kiitollisuuden aihetta myös kalenteriin vastaavan päivän alle, luoda oman kiitollisuus-listan Bullet Journaliin tai älypuhelimeen jonkinlaiseen muistio-ohjelmaan.

Ensimmäinen päivä johdattaa ajatuksesi perheesi ja vanhempiesi luo.

Voit mennä muistoissasi varhaiseen ikään ja muistella sieltä lähtien nykypäivään asti kaikki ne kerrat ja hetket sekä tilanneet, jolloin olet ollut vanhemmillesi kiitollinen. Voit myös kirjoitta paperille kaikki ne ominaisuudet tai piirteet, mitä olet heiltä perinyt ja mistä tunnet kiitollisuutta. Voit kirjoittaa ylös myös kaikki ne opetukset, mitä olet heiltä saanut joko suorasti tai epäsuorasti.

Ehkä paras harjoitus kiitollisuus-tehtävän tekemiseksi on, jos suljet silmäsi (malta hetki ja odota kunnes olet lukenut tämän ohjeen) ja kysyt itseltäsi: "Mistä olen vanhemmilleni kiitollinen?". Yleensä alkaa mieleen tullaa muistoja erilaisista tilanteista. Voit kirjoittaa muutaman sellaisen tilanteen ylös, sulkea uudestaan silmäsi ja kysyä itseltäsi: "Mistä olen vanhemmilleni kiitollinen?". Jatka harjoitusta kunnes olet saanut kaikki 10 vastausta kirjoitettua.

Mistä olet vanhemmillesi kiitollinen?

Päivä 2

Toinen päivä johdattaa ajatuksesi viimeisen seitsemän päivän tapahtumien luo. Yleensä jokaisessa päivässä on todella montaa kiitollisuuden aihetta. On mahdollista, että aurinko paistaa ja tekee sinun päivästäsi iloisemman. Ehkä kuulet jo ensimmäisellä kerralla herätyskellon pirinää ja ehdit kouluun tai töihin oikeaan aikaan. Voi olla, että mukaan otettu lounasrasia herättää toisissa kiinnostusta ja kehuja. Ehkä lopetit ison projektin juuri oikeaan aikaan tai sinulle tuli hyvä idea, joka auttaa koko yritystä. Voi olla, että avulias henkilö huomasi pudonneen lompakkosi ja palautti sen sinulle. Ja että illalla hyvä ystäväsi soitti sinulle...

Voit sulkea silmäsi ja kysyä itseltäsi: "Millaisesta viimeisen seitsemän päivän tapahtumasta olen kiitollinen?". Kirjoita kaikki 10 vastausta.

Millaisesta viimeisen seitsemän päivän tapahtumasta olet kiitollinen?

Päivä 3

Kolmas päivä johdattaa ajatuksesi sinun piirteisiisi. Kuinka usein arvosteletkaan omia piirteitäsi? Tänään keskitytään niihin, joista olet kiitollinen. Ehkä olet pikkutarkka ja olet moittinut itseäsi siitä. Tiesitkö, että pikkutarkkuus on oleellinen piirre monessa ammatissa, sillä se auttaa saavuttamaan tarvittavaa laatua? Ehkä rakastat löhöillä sohvalla ja tunnet siitä syyllisyyttä. Oletko koskaan miettinyt, että monessa luovassa ammatissa tarvitaan sellaista ei-mitään-tekemisen-hetkeä, jotta luovuus pääsisi esille? Ehkä olet jämäkkä ja saat sen vuoksi asiat nopeasti kuntoon tai olet päinvastoin huolehtiva ja pystyt antamaan toisille hellyyttä ja hoivaa, jota he tarvitsevat. Millaiset on sinun piirteesi, mistä olet aina ollut ylpeä? Millaiset ovat ne piirteet, joita olet arvostellut, mutta jotka todellisuudessa auttavat myös sinua eteenpäin?

Voit sulkea silmäsi ja kysyä itseltäsi: "Millaisesta piirteestä itsessäni olen kiitollinen?". Kirjoita kaikki 10 vastausta.

Millaisesta piirteestä itsessäsi olet kiitollinen?

Päivä 4

Neljäs päivä johdattaa ajatuksesi lapsuudenmuistojen luo. Oletko joskus ajatellut, että kaikki ne menneisyyden tapahtumat, olivat ne sitten iloisia tai surullisia, ovat muokanneet sinua sellaiseksi, joka tällä hetkellä olet? Valinnat, mitä teemme, perustuvat usein juuri lapsuudentapahtumiin. Millaisia lapsuudenmuistoja sinulla on, mistä voit olla kiitollinen? Ehkä vietit paljon aikaa luonnossa ja olet nyt sinut kaikkien kasvien ja eläinkunnan kanssa. Ehkä asuit kaupungissa ja sinulla oli paljon ystäviä. Monet heistä ovat edelleen sinun parhaita ystäviäsi. Ehkä opiskelit lapsena musiikkia tai taidetta ja se osaaminen tuo sinulle nykyisin leivän pöytään ja muutakin. Millaiset muistot sinulla on lapsuusajasta? Miten ne ovat sinua muokanneet? Millaisista muistoista olet kiitollinen?

Voit sulkea silmäsi ja kysyä itseltäsi: "Millaisesta lapsuudenmuistosta olen kiitollinen?". Kirjoita kaikki 10 vastausta.

Millaisesta lapsuudenmuistosta olet kiitollinen?

Päivä 5

Viides päivä johdattaa ajatuksesi voimia antavien tapahtumien luo. Onko sinulla ollut hetkiä, jolloin ehkä ulkoapäin merkitsemätön sana tai ele on antanut yhtäkkiä innostusta ja voimaa? Ehkä sinulla on ollut vaikeuksia ja niihin ratkaisun löytäminen on antanut sinulle voimia. Ehkä olet joutunut seikkailuihin ja saanut niistä voimaa. Ehkä se on ollut ystävien tapaaminen, jonka jälkeen sinulla on enemmän voimia ja energiaa. Minkä tyyppisistä tapahtumista saat voimia? Millaisista tapahtumista voit olla kiitollinen?

Voit sulkea silmäsi ja kysyä itseltäsi: "Millaisesta voimia antavasta tapahtumasta olen kiitollinen?". Kirjoita kaikki 10 vastausta.

Millaisesta voimia antavasta tapahtumasta olet kiitollinen?

Päivä 6

Kuudes päivä johdattaa ajatuksesi perheesi luo. Ehkä perheesi on suuri. Ehkä perheesi on pieni. Ehkä sinulla ei ole geneettistä perhettä, mutta sen sijaan on toisenlainen perhe, keneltä saat aina tukea. Ehkä siinä on vain nelijalkaisia, mutta siitä huolimatta paljon rakkautta. Ehkä olet ehtinyt perustamaan oman perheen. Ehkä oma perhe on vasta suunnitteilla ja olet osa toista perhettä. Ei ole väliä minkä kokoinen tai tyylinen sinun perheesi on, siinä on aina kiitollisuuden aihetta. Mistä sinä olet kiitollinen perheellesi? 

Voit sulkea silmäsi ja kysyä itseltäsi: "Mistä olen kiitollinen perheelleni?". Kirjoita kaikki 10 vastausta.

Mistä olet kiitollinen perheellesi?

Päivä 7

Seitsemäs päivä johdattaa ajatuksesi lahjojen luo. Olet itse saanut lahjoja tai tehnyt niitä toisille. Mahdollisesti olet saanut Joulupukilta lahjan, jota toivoit pitkään ja ehkä jopa kirjoitit siitä kirjeessäsi Joulupukille. Voi olla, että olet tietänyt lahjasta jo etukäteen eikä se ole vähentänyt sinun riemuasi siitä lahjasta. Ehkä on jopa tapauksia, kun olet saanut lahjan ihan odottamatta. Ja ilmeisesti olet itsekin antanut lahjan rakkaallesi ja ollut ainakin yhtä iloinen siitä kuin sen saaja. Mahdollisesti on muutama saatu tai annettu lahja on ollut itse tehty ja sen tekemisen aikana on siihen laitettu paljon rakkautta. Millaisia saatuja tai annettuja lahjoja muistat kiitollisuudella?

Voit sulkea silmäsi ja kysyä itseltäsi: "Millaisesta lahjasta olen kiitollinen?". Kirjoita kaikki 10 vastausta.

Millaisesta lahjasta olet kiitollinen?


Vinkkaa kiitollisuushaasteesta ystävällesi!